Veilig online shoppen

Veilig online koopjes doen

Er wordt tegenwoordig heel veel online geshopt, maar er zijn ook mensen die hier misbruik van maken & valse/fake sites opzetten 😥. Hou rekening met:


Too good to be true

Als de aanbieding te mooi is om waar te zijn ... dan is dat waarschijnlijk ook zo. Bv. een Nintendo Switch die plots aan -50% staat -> Dit kan niet!


Controleer de site

Controleer de domeinnaam/URL, als deze er raar uitziet of een rare extensie heeft. Bijvoorbeeld: .pl, .ru (buitenlandse sites). Opletten dus! Maar let ook op met .be sites enz. Lees verder 😊

Is het een recente website? Je kan via een 'whois domeinnaam' lookup nagaan wie de eigenaar is van de site & wanneer deze is aangemaakt -> Bestaat deze nog maar enkele maanden let dan goed op. Dit kan ook een starter zijn natuurlijk 🙂. Kijk ook zeker na of de website beveiligd is via een SSL-certificaat (slotje & "https://" voor de URL).
 

Hebben ze een sociale pagina?

Idem met de Facebook of Instagram-pagina. Is deze nog maar recent aangemaakt? Vind je er geen enkele post op terug of enkel negatieve reacties? Onbetrouwbaar!


Kopies van bekende merken

Veel fake sites zijn ook kopies van bekende merken. Bv. https://www.zara.com/be/fr/ (echt!) & https://zara-destockage.be/ (fake!)

De koopjes zien er aantrekkelijk uit. Je zou je zo laten verleiden ... Net omdat je denkt dat het een gekend merk is.
 

Reviews nalezen!

Lees altijd de reviews ... Doe een controle via https://nl-be.trustpilot.com/ -> Daar zie je meestal meteen of de site al dan niet te vertrouwen is ... Vertrouw echter niet enkel op deze bron, want ze kan ook gemanipuleerd zijn. Geef ook even de website in Google in en bekijk de reacties op hun Facebookpagina (als deze bestaat). Zie je daar bijvoorbeeld boze gezichtjes op posts of negatieve reacties, dan kan je er ook vanuit gaan dat er iets mis is.


Keurmerken aanwezig?
Belangrijk zijn ook de keurmerken BeCommerce, Safe Shops, Trusted Shops ... Is één van deze logo's aanwezig op de website, dan is dit een goed teken. Deze keurmerken staan voor vertrouwen. Ze staan veelal in de footer van de site.
 

Drop shipping sites

Opgelet met 'drop shipping sites'. Er zijn veel sites die bijvoorbeeld producten van Aliexpress of Wish doorverkopen.


Snuister door de site

Op een Belgische webshop dient steeds een contactadres en BTW-nummer vermeld te staan. Controleer ook of dit een geldig BTW-nummer is. Lees ook de privacy policy of de algemene voorwaarden. Schrijffouten? Geen zichtbaar adres of een buitenlands adres? Dan moeten je alarmbellen afgaan.


Contacteer het bedrijf

Krijg je geen automatisch antwoord of antwoord binnen de 3 dagen, dan is er iets niet pluis!


Betaal met krediekaart of PayPal

Betaal bij (buitenlandse) sites waar je nog niet eerder hebt besteld (en die je dus niet kent) met kredietkaart. Nog beter is PayPal (hiervoor moet je wel een account hebben). Zo ben je verzekerd als de website frauduleus is of je pakketje niet aankomt.
 

Externe verkopers

Wil je een aankoop doen bij Bol of Amazon, let dan ook op "externe verkopers". Sommige producten worden niet door Bol of Amazon zelf verkocht, maar door externe verkopers, handelaren die zich registreerden om hun producten daar te verkopen.

  • Sommige verkopers kunnen slechte reviews hebben, lees ze zeker eens! Hou er ook rekening mee dat de prijs van deze externe verkopers duurder kan zijn. Zij moeten waarschijnlijk ook commissie afstaan.
  • Ook de verzending kan soms iets langer op zich laten wachten.

Vraag ons advies

  • Nog twijfels? Vraag het in onze groep of op onze website! 
    • We maakten in onze Facebookgroep ook een topic rond 'real of fake'.
       

Een fake website gespot of helaas zelf het slachtoffer geworden? Je kan dit hier melden.

Véél succes met veilig koopjes doen! 😊

Nog tips voor ons? Laat het weten via onze Facebookgroep, onze site of via [email protected]

Groetjes
Team Promojagers