Bespaarblog

​​​​​​​Hoe houd ik mijn verwarmingskosten zo laag mogelijk?
​​​​​​​Hoe houd ik mijn verwarmingskosten zo laag mogelijk?

Besparen op gas en verwarming is tegenwoordig noodzakelijker dan ooit. Met de stijgende energieprijzen zijn we op zoek naar manieren om onze uitgaven te verminderen zonder in te leveren op comfort. Gelukkig zijn er tal van slimme en eenvoudige oplossingen om geld te besparen op gas en verwarming. Hieronder zijn 10 tips om je op weg te helpen.

  1. Installeer een smart thermostaat. Door het installeren van een smart thermostaat kun je heel makkelijk inzicht krijgen in het gebruik van je energie om eventueel je verbruik wat aan te passen. Bovendien kun je deze thermostaten vanop afstand bedienen, scheelt weer als je eens vergeten bent om de thermostaat omlaag te draaien.

  2. Zet de thermostaat een graadje lager. Hoewel de temperatuur in je huis nog steeds aangenaam moet blijven, kan het zeer nuttig zijn om de thermostaat een paar graden lager te draaien, aangezien elke graad zo’n 7% scheelt in kosten. Zo is de ideale temperatuur in de slaapkamer 17 °C en is de woonkamer al voldoende warm bij 19 °C. Heb je het even koud, investeer in een stevige donsdeken, kruip in de zetel met een dikke trui en maak het extra gezellig met een warm dekentje.

  3. Installeer een nieuwe cv-ketel. Hoewel deze tip om een behoorlijke investering vraagt, kan dit op lange termijn een besparing opleveren die al gauw kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

  4. Investeer in dubbel glas. Deze tip lijkt voor de hand liggend, hoewel nog lang niet alle huizen dubbel glas hebben. Dubbel of zelfs driedubbel glas zorgt voor een groot verschil in isolatie, waardoor de cv-ketel minder hard moet draaien. Ook dit vergt een inspanning, maar betaalt zich op lange termijn terug. Wie zo'n investering momenteel niet kan bekostigen, kan ook de ruiten isoleren door er bubbelfolie op te plakken. Hierdoor hou je de kou buiten, maar komt het zonlicht wel door het raam naar binnen.

  5. Aluminiumfolie achter radiator. Door aluminiumfolie of speciale radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen, wordt de warmte weerkaatst en gaat deze niet verloren via het raam of de achterliggende muur.

  6. Tochtstrips plaatsen. Veel warmte gaat verloren door kieren onder de deuren. Voorzie zoveel mogelijk deuren van tochtstrips of tochtbanden, vooral de deuren dicht bij de voordeur.

  7. Verlucht je huis. Hoewel dit onlogisch lijkt, is het belangrijk om regelmatig je ramen open te zetten en het huis te verluchten. Verse lucht warmt namelijk veel sneller op dan 'oude' vochtige lucht. Een handige investering om dit ventilatiesysteem te reguleren is de aankoop van een mechanische ventilatie die je woning constant voorziet van verse lucht.

  8. Zonneboiler. Met een zonneboiler kun je je gasverbruik tot wel 30% verminderen. Een zonneboiler verwarmt het leidingwater met behulp van de zon. Al het warme water wordt opgeslagen in een warmteaccu. Is het water in de boiler niet op temperatuur? Dan springt de ketel bij om uw water te verwarmen.

  9. Verminder de hitte in huis. Niet enkel tijdens de winter is het moeilijk om de perfecte temperatuur te vinden. In de zomermaanden is het vaak heel warm in huis, waardoor we de airco of ventilator optimaal benutten. Deze zijn echter overbodig als je je gordijnen sluit vóór de zon binnen kan en door bakken met ijs in de kamer te zetten die langzaam smelten.

  10. Gebruik deksels tijdens het koken. Hoewel deze laatste tip geen grote besparing zal opleveren, is het wel iets waar we makkelijk op kunnen letten. Als je je kookpotten en pannen tijdens het koken afdekt, gaat er minder warmte verloren en zal je water bijvoorbeeld sneller gaan koken. Zo verbruik je minder gas én bespaar je tijd.