! Bovenstaand boodschappenlijstje is gebaseerd op 4x4 porties.
Stappenplan:
-
Schil de wortel en de gember en snijd deze zo fijn mogelijk, net zoals de champignons en het witte gedeelte van de prei.
-
Hak een teentje look fijn.
-
Meng alles samen in een kom met het gehakt en de reeds gesneden spitskool. Kruid met peper en zout.
-
Voeg 2 el sojasaus, 2 el oestersaus en 2 el ketjap manis toe. Kneed alles tot een plakkerig mengsel.
-
Neem een gyozavel en maak de buitenste rand lichtjes vochtig met water.
-
Neem een klein lepeltje van het mengsel en leg dit in het midden van het gyozavel.
-
Het vouwen van de gyoza's is een kunst op zich. Vouw het vel dubbel en druk alleen het midden dicht. Houd de vingers nat waarmee je de plooien gaat maken. Vouw een stukje van de bovenkant richting het midden en duw deze plat en goed dicht. Schuif een stukje naar rechts en maak nog een of meerdere van zulke plooien.
-
TIP: het is vooral belangrijk dat de buitenste randen zeer goed op elkaar worden aangedrukt.
-
-
Verwarm een pan op middelhoog vuur en bak de gyoza's in een scheutje olie tot ze lichtbruin zijn.
-
Voeg wat water toe aan de pan en laat de gyoza's stomen tot het water verdampt is.
-
TIP: voeg niet té veel water toe, want anders zwemmen ze erin, maar ook niet te weinig, want anders stomen ze niet voldoende.
-
-
Serveer ze op een bordje met sojasaus. Smakelijk!
Vandaag ging ik langs bij Lidl, waar het gemengd gehakt nog t.e.m. 10/12 aan € 6,24/kg staat. Hierdoor betaalde ik € 13,48 voor mijn boodschappenlijstje, wat neerkomt op € 0,84 per gyoza. Hou er wel rekening mee dat gyoza vellen niet te vinden zijn in algemene supermarkten, maar dat je hiervoor naar een Aziatische foodstore moet. De gyoza vellen zijn wel ingevroren, dus neem meteen een hele voorraad mee!
Aangezien je voor deze hoeveelheid (16x) gyoza's slechts 250 g gehakt nodig hebt en er ook nog heel wat groenten over zijn, lijkt het mij een topidee om met het overschot een lekkere groentesoep met verse balletjes te maken. Of je maakt gewoon een grotere voorraad gyoza vulling en vriest het in voor een volgende keer.
TIP: Volg Promocook op Instagram en/of op TikTok om op de hoogte te blijven van deze gerechtjes.