Bespaarblog

Goedkoper autorijden? πŸš— Met deze tips bespaar je jaarlijks honderden euro's
Goedkoper autorijden? πŸš— Met deze tips bespaar je jaarlijks honderden euro's

De grootste kost binnen je huishouden? Dat zal, op uitzondering van de afbetaling van een lening of het betalen van je huur, waarschijnlijk wel de auto zijn. Niet enkel de aankoop ervan is een enorme hap uit het budget, maar ook alles wat erbij komt kijken: de wegenbelasting, verzekering(en), brandstof, onderhoud, ...

Vandaar is een eerste (voor de hand liggende) tip om heel goed te overwegen of je wel echt een auto nodig hebt. Woon je dicht van je werk of gaan je kinderen dicht naar school? Bereken dan eens uit wat je kan besparen door je te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer te verplaatsen. Het is bovendien nog eens gezonder ook 😊. Moet je af en toe iets verder zijn of boodschappen doen? Dan kun je gebruik maken van autodelen, zoals bijvoorbeeld Cambio of Partago. Zo betaal je enkel wanneer je de auto effectief gebruikt.

Is een auto een absolute noodzaak voor jou? Dan is het belangrijk om bewust te kopen. Zo is het natuurlijk goedkoper om voor een tweedehands wagen te gaan. Ook de leeftijd, grootte, soort brandstof en soort motor van je wagen hebben invloed op hoe groot je verzekeringskosten en wegenbelasting zullen zijn. Maak dus een goede prijsvergelijking voor je een auto koopt en vergelijk ook eens waar je het best een verzekering afsluit.

Uiteraard hebben de meeste lezers al een auto met aansluitende verzekering, maar ook dan kan je nog steeds besparen op je autokosten. Vandaar hebben wij hieronder enkele tips verzameld die voor iedereen van toepassing kunnen zijn.

Pas je rijgedrag aan

  • Laat je gas eerder los. Als je merkt dat je een rood stoplicht of een voorrangsweg nadert, is het beter om je gas eerder los te laten en de auto te laten uitbollen. Dit zijn eigenlijk gratis meters waarbij je geen brandstof verbruikt. Bijgevolg ga je ook minder hard remmen, waardoor deze minder slijten. 

  • Let op je toeren. Door op je toeren te letten en sneller naar een hogere versnelling te schakelen, bespaar je ook kosten uit. Zo hoeft je motor minder hard te werken wat opnieuw scheelt in brandstof. Bij benzinemotoren kun je al vanaf 2000 à 2500 toeren naar een hogere versnelling schakelen. Voor dieselmotoren ligt dit rond 1800 à 2200 toeren.

  • Rijd trager. Door trager te rijden kunnen niet enkel meer accidenten voorkomen worden, maar het heeft ook voordelen op het verbruik van de brandstof. Let er daarom op om aan een constante snelheid en in een laag toerental te rijden. Moeilijk? Dan kun je gebruik maken van cruisecontrol (als je auto deze optie heeft).

  • Zorg voor zo min mogelijk gewicht. Je wagen verbruikt meer energie als deze zwaar geladen is. Zorg er dus voor dat je zo min mogelijk gewicht in en op de auto hebt en haal dakkoffers, fietsrekken, autostoelen, ... weg als deze niet gebruikt worden.

  • Vermijd te veel luchtweerstand. Waait het hard? Dan is het slim om grote voertuigen als windbreker te gebruiken. Zo hoeft je kleinere wagen minder tegengas te geven en is er minder luchtweerstand. Ook open ramen en vuile auto's zorgen ervoor dat de stroomlijning van de auto niet optimaal is, waardoor er meer brandstof wordt verbruikt door de grotere luchtweerstand.

  • Kies voor de kortste route. Dit klinkt natuurlijk heel logisch, en dat is het ook. Om er zeker van te zijn dat je altijd de kortste route hebt, kun je het adres intikken op je navigatiesysteem en de kortste route selecteren.

  • Zet je airco uit. Door je airco enkel aan te zetten als het nodig is, kan je tot wel 30% aan brandstof besparen.

Besparen op tanken

  • Kies het juiste tijdstip. Tegenwoordig werken de meeste tankstations met dynamic pricing. Dit betekent dat tanken op sommige momenten van de dag goedkoper is dan andere momenten. Wil je goedkoper tanken? Dan moet je echt wel vroeg uit de veren: tussen 3 en 6 uur blijkt het namelijk het voordeligst. Probeer ook niet op maandagen te tanken, maar dan net wel weer op zaterdag of zondag. Dan zijn er minder mensen op de baan, waardoor de prijs lager ligt.

  • Kies de juiste locatie. Ook waar je tankt, heeft een invloed op de brandstofprijs. Vermijd daarom de snelwegen, maar kies voor lokale tankstations in de buurt. Aangezien hier meer concurrentie is, kan de prijs tot wel 15 cent per liter verschillen. Woon je dicht bij een buurland? Vergelijk dan ook eens de prijzen daar.

  • Price checker. Geen zin om rekening te houden met de regels van dynamic pricing? Dan kan je via sites zoals Carbu.com ook op elk moment opzoeken waar je het goedkoopst tankt in jouw buurt.

  • Kies voor een onbemand tankstation. Tank altijd bij een onbemand tankstation, want daar betaal je vaak minder dan wanneer die bemand is. Zie het als een soort extra servicekost wanneer er bijvoorbeeld een shop aanwezig is.

  • Tank pas wanneer je auto het aangeeft. Ook de hoeveelheid brandstof in je tank zorgt voor extra gewicht. Dus hoe voller de tank, hoe zwaarder de wagen en hoe meer er wordt verbruikt. Wacht ook wel niet tot de tank leger is dan een kwart, want anders kan er meer lucht in het brandstofsysteem en kan dit voor condens zorgen.  

Besparen op onderhoud

  • Controleer je luchtfilter. Ook de luchtfilter speelt een grote rol bij het brandstofverbruik van de auto. Zorg daarom dat je regelmatig de luchtfilter controleert. Deze hoef je trouwens niet meteen te vervangen. Vaak is het al voldoende om de filter uit te kloppen en stofvrij te maken. Dit kleine werkje kan je een besparing van 7% (aan brandstof) opleveren.

  • Controleer je bandenspanning. Naast een vuile luchtfilter kan een te lage bandenspanning ook het brandstofverbruik van je wagen verhogen. Controleer dus regelmatig de bandenspanning om te vermijden dat je auto onnodig wordt afgeremd. Hierdoor verslijten je banden ook minder, waardoor je op lange termijn tot 10% kan besparen.

  • Schaf zomer- en winterbanden aan. Het hele jaar met dezelfde banden rijden, is gevaarlijk en slecht voor uw portemonnee. Door in de zomer op winterbanden te rijden of in de winter op zomerbanden, ben je meer geld aan brandstof kwijt.

  • Vermijd garagekosten. Is er een lamp kapot? De lamp zelf is meestal niet duur, maar de monteur en het ritje naar de garage wel! Misschien kan een handig familielid of de buurman dit vervangen. Vul ook zelf de olie, rem- en koelvloeistof bij als dit nodig is.